Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Αρχαιολογία στα αστικά κέντρα της αρχαίας Χαονίας

Πρόκειται για μία ολιγοσέλιδη παρουσίαση της ελληνικής Χαονίας στα ελληνιστικά χρόνια.Προ- έρχεται (όπως καταλαβαίνουμε διαβάζοντάς την) από το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Συντάκτης της ο Julian Bogdani,για τον οποίο δεν παρέχονται πληροφορίες.Προφανώς,θα είναι καθηγητής κάποιου τμήματος Αρχαιολογίας,εκεί.Το κείμενο προέρχεται από την εφαρμογή Aca- demia και έχει αποδοθεί στα ελληνικά με την αυτόματη μετάφραση google,πράγμα που γέννησε ασάφειες και εμπλοκές διατύπωσης.Όσο μπορούσα τις αποκατάστησα και σε δύο σημεία τις επι- σήμανα,αφήνοντας την μία ως έχει,γιατί ήταν κατανοητή,και για την άλλη παρέθεσα διορθωτικό κείμενο.Αφού είχα ανεβάσει την εργασία στο google drive,αντιλήφθηκα ένα λάθος: στο τμήμα για την Φοινίκη γίνεται λόγος για τον λόφο L (L΄,στο αρχικό).Προφανώς,το ιταλικό άρθρο με από- στροφο.Εκτός απ΄ αυτό,είχαν παραμείνει και κάποιες άλλες ιταλικές λέξεις (Epirota,provenenti,ve- nendosi,transalbanica,tramandera,sovratribale) που τις μετέφρασα.Έτσι,δεν πρόκειται για τον λόφο L, αλλά,απλά,για τον λόφο.
Ο λόγος που προκρίνω αυτήν την έξωθεν πηγή είναι γιατί διατρανώνεται η ελληνικότητα της Χα- ονίας,αυτών των ακραίων Ελλήνων.Έχουμε ακούσει και διαβάσει διάφορες βλακείες για αλλοεθνία των Χαόνων,μέχρι και ότι ήταν Κέλτες… Τι να πεις για ανερμάτιστες ανεμοκοπίες…
Επίσης,καταφαίνεται η ιδιότυπη κοινωνική και πολιτική τους οργάνωση,αναφερόμενη και στον Θου- κυδίδη.Ο Θουκυδίδης βέβαια,αναφέρει και το παράλληλο γλωσσικό ιδίωμα που χρησιμοποιούσαν οι Χάονες και οι Θεσπρωτοί.Στην εδώ μελέτη δεν υπάρχει κάποια σχετική νύξη,καθώς η επικέντρωση είναι σε αρχαιολογικά ενδιαφέροντα,όχι σε γλωσσολογικά.
Γιάννης  Βασ.  Πέππας, Φιλόλογος
Κάντε λήψη της εργασίας:

Νόμισμα απ΄ την Αντιγόνεια της Χαονίας.

Ακόμα:

Σε εξέλιξη μεγάλη ανασκαφή

Ξαναζωντανεύει η αρχαία Αντιγόνεια κοντά στο Αργυρόκαστρο

Ξαναζωντανεύει η αρχαία Αντιγόνεια κοντά στο Αργυρόκαστρο
Ανασκαφή πραγματοποιείται και σε έναν τάφο μακεδονικού τύπου (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  Icon )
Αθήνα
Εντυπωσιακά ευρήματα από την αρχαία Αντιγόνεια, την πόλη που έκτισε ο Πύρρος τον 3ο π.Χ. αιώνα κοντά στο Αργυρόκαστρο, αποκαλύπτει μέρα με την μέρα η αρχαιολογική σκαπάνη, υπό τον προϊστάμενο της ΙΒ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνο Ζάχο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων, μέχρι τώρα έχουν έρθει στο φως χάλκινα νομίσματα των Ηπειρωτών με τη γνωστή χάραξη «Απει Ρωτάν», νομίσματα της Κέρκυρας, οικιακά σκεύη πήλινα, αλλά και τα υπολείμματα ενός αργαλειού, με πολλά πήλινα κωνικά υφαντικά βάρη (αγνίθες), που χρησιμοποιούνταν για την ύφανση.
Ανασκαφή πραγματοποιείται, ακόμη, και σε έναν τάφο μακεδονικού τύπου, ο οποίος είχε λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους και τελικά ανατινάχθηκε με εκρηκτικά κατά τη διάρκεια των αναταραχών του 1997 στην Αλβανία.
Για τους Έλληνες αρχαιολόγους, η Αντιγόνεια είναι μια συνέχεια της Νικόπολης, της Αμβρακίας, της Κασσιόπης, της Πασσαρώνας, της Καστρίτσας, της Τιτάνης, της Δωδώνης και πολλών άλλων αρχαιολογικών χώρων.
Αποτελεί, επίσης, τη δεύτερη σε σπουδαιότητα και μέγεθος πόλη της αρχαίας Χαονίας, μετά τη Φοινίκη, καθώς ήλεγχε τα περίφημα στενά της Αντιγόνειας, από όπου περνούσε ο δρόμος που ένωνε την Απολλωνία και την Αυλώνα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων και τη Νότια Ήπειρο.
Σύμφωνα με την αναφορά του γεωγράφου Στράβωνα, καταστράφηκε περί του 167 π.Χ. από τις λεγεώνες του Αιμίλιου Παύλου μαζί με άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου.
Newsroom ΔΟΛ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.