Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Μουσείο Παιδείας στην Άνω Δρόπολη Βορείου Ηπείρου

Απ΄ την ημέρα εγκαινίων του Μουσείου
Μουσείο Παιδείας στην Άνω Δρόπολη Βορείου Ηπείρου

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αργυροκάστρου ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια περίπου (Νοέμβριος 2013) ένα πρωτότυπο Μουσείο Παιδείας για την Ελληνική Κοινότητα της Βορείου Ηπείρου. 
Ένα μουσείο που συμπεριλαμβάνει όλες τις πτυχές της εκεί παιδείας μας
στις διάφορες περιόδους: Τουρκοκρατίας, Βασιλιά Ζώγκου, Ενβεριανή αυθαιρεσία και μετέπειτα.
Συνάμα και τα εκδοθέντα ιστορικά των πανάρχαιων ελληνικών χωριών μας.
Το Μουσείο αυτό είχε εγκαινιαστεί στο κέντρο του χωριού Βόδρυστα της Άνω Δρόπολης,σε κλίμα γιορτής.Συνταξιούχοι δάσκαλοι απ’ όλο τον νομό Αργυροκάστρου,μα και από τους νομούς Δελβίνου και Αγίων Σαράντα,κάτοικοι του χωριού,μαθητές και δάσκαλοι εν ενεργεία κατέκλυσαν τον χώρο.
Η εκδήλωση άρχισε με τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Ταξιαρχών», χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητρίου.Ακολούθησε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής όσων μαρτύρησαν για τα ιδανικά του έθνους.
Ο ακούραστος Πρόεδρος του Συνδέσμου και εμπνευστής του εγχειρήματος Γιάννης Ανδρούτσος στην τελετή εγκαινίων μίλησε για το σκεπτικό του μουσείου,τον ρόλο του και τις προσπάθειες όλων,ειδικά των δασκάλων,για την διάσωση της ελληνικής γλώσσας από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ευχαρίστησε όσους συμβάλανε στην ολοκλήρωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.