Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

13 ιστορικές φωτογραφίες

13 ιστορικές φωτογραφίες

Η ιστορία μπορεί να διαβαστεί και μέσα από σημαντικές φωτογραφίες. (Σημείωση: Κάποιες φωτο-γραφίες είναι ακατάλληλες για παιδιά).
Βόρεια Καρολίνα, 17 Δεκεμβρίου του 1903: Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ. O Γουίλμπουρ έτρεχε παράλληλα με το αεροπλάνο, ενώ ο Όρβιλ το οδηγούσε. Κανείς δεν θα πίστευε το επίτευγμα τους, αν δεν είχαν φωτογραφηθεί. Σε αυτούς τους δύο Αμερικανούς αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου
 αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης μηχανικά προωθούμενης πτήσης.
Βόρεια Καρολίνα, 17 Δεκεμβρίου του 1903: Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ. O Γουίλμπουρ έτρεχε παράλληλα με το αεροπλάνο, ενώ ο Όρβιλ το οδηγούσε. Κανείς δεν θα πίστευε το επίτευγμα τους, αν δεν είχαν φωτογραφηθεί. Σε αυτούς τους δύο Αμερικανούς αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο και η πραγματοποίηση της πρώτης ελεγχόμενης μηχανικά προωθούμενης πτήσης.

Ιντιάνα -7 Αυγούστου 1930: Ο Lawrence Beitler φωτογράφησε το λιντσάρισμα των δύο μαύρων, Thomas Shipp και Abram Smith, οι οποίοι κατηγορούνταν για το βιασμό ενός λευκού κοριτσιού. Πωλήθηκαν χιλιάδες αντίτυπα της φωτογραφίας του Beitler, η οποία έγινε καρτ-ποστάλ για να καταδείξει την υπεροχή των λευκών.
Ιντιάνα -7 Αυγούστου 1930: Ο Lawrence Beitler φωτογράφησε το λιντσάρισμα των δύο μαύρων, Thomas Shipp και Abram Smith, οι οποίοι κατηγορούνταν για το βιασμό ενός λευκού κοριτσιού. Πωλήθηκαν χιλιάδες αντίτυπα της φωτογραφίας του Beitler, η οποία έγινε καρτ-ποστάλ για να καταδείξει την υπεροχή των λευκών.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ-Μάρτιος 1936: Η Dorothea Lange φωτογράφησε μία μητέρα μετανάστη, την Florence Owens Thompson, με τα επτά παιδιά της. Χαρακτηρίστηκε ως η "Μητέρα των μεταναστών," και έγινε το πρόσωπο που παραπέμπει στην Μεγάλη Ύφεση εκείνης της εποχής.
ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ-Μάρτιος 1936: Η Dorothea Lange φωτογράφησε μία μητέρα μετανάστη, την Florence Owens Thompson, με τα επτά παιδιά της. Χαρακτηρίστηκε ως η “Μητέρα των μεταναστών,” και έγινε το πρόσωπο που παραπέμπει στην Μεγάλη Ύφεση εκείνης της εποχής.

Ναγκασάκι-9 Αυγούστου 1945: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τράβηξε αυτή τη φωτογραφία που δείχνει ένα σύννεφο 'μανιταριού' που προκλήθηκε από την ατομική βόμβα. Αυτή η βόμβα, μαζί με μια άλλη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, προκάλεσε το θάνατο σε
 150.000 ανθρώπους. Μέχρι τότε κανείς δεν
 είχε δει ποτέ την καταστροφή που προκαλεί μία ατομική βόμβα, και αυτή η εικόνα που έκανε τον γύρω του κόσμου, έσπειρε τον φόβο σε όλη την ανθρωπότητα.
Ναγκασάκι-9 Αυγούστου 1945: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τράβηξε αυτή τη φωτογραφία που δείχνει ένα σύννεφο ‘μανιταριού’ που προκλήθηκε από την ατομική βόμβα. Αυτή η βόμβα, μαζί με μια άλλη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα, προκάλεσε το θάνατο σε 150.000 ανθρώπους. Μέχρι τότε κανείς δεν είχε δει ποτέ την καταστροφή που προκαλεί μία ατομική βόμβα, και αυτή η εικόνα που έκανε τον γύρω του κόσμου, έσπειρε τον φόβο σε όλη την ανθρωπότητα.

Iwo Jima-23 Φεβρουαρίου 1945: Έξι Αμερικανοί πεζοναύτες τοποθετούν μια σημαία κατά τη διάρκεια της μάχης στην Iwo Jima. Τρεις από αυτούς τους άνδρες, σκοτώθηκαν αργότερα στη μάχη. Η συγκεκριμένη εικόνα θυμίζει το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και ενέπνευσε την κατασκευή του περίφημου μνημείου στην
 Ουάσιγκτον.
Iwo Jima-23 Φεβρουαρίου 1945: Έξι Αμερικανοί πεζοναύτες τοποθετούν μια σημαία κατά τη διάρκεια της μάχης στην Iwo Jima. Τρεις από αυτούς τους άνδρες, σκοτώθηκαν αργότερα στη μάχη. Η συγκεκριμένη εικόνα θυμίζει το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ενέπνευσε την κατασκευή του περίφημου μνημείου στην Ουάσιγκτον.

ΒΙΕΤΝΑΜ-1 Φεβρουαρίου, 1968: Ο Eddie Adams φωτογράφισε τον Nguyen Ngoc Loan να εκτελεί τον
 Βιετκόνγκ αρχηγό
 Nguyen Van Lem. Η φωτογραφία έστρεψε τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο.
ΒΙΕΤΝΑΜ-1 Φεβρουαρίου, 1968: Ο Eddie Adams φωτογράφισε τον Nguyen Ngoc Loan να εκτελεί τον Βιετκόνγκ αρχηγό Nguyen Van Lem. Η φωτογραφία έστρεψε τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο.

ΑΠΟΛΛΩΝ 8-24 Δεκεμβρίου 1968: Ο αστροναύτης Bill Anders ευρισκόμενος στο φεγγάρι, έβγαλε
 αυτό το πλάνο της γης. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε δει την γη από μακριά.
ΑΠΟΛΛΩΝ 8-24 Δεκεμβρίου 1968: Ο αστροναύτης Bill Anders ευρισκόμενος στο φεγγάρι, έβγαλε αυτό το πλάνο της γης. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε δει την γη από μακριά.

ΑΠΟΛΛΩΝ 11-1969: Ο Neil Armstrong φωτογράφισε τον συνάδελφο του αστροναύτη Buzz Aldrin να κάνει τα πρώτα
 βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι. "Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα", είπε ο Armstrong.
ΑΠΟΛΛΩΝ 11-1969: Ο Neil Armstrong φωτογράφισε τον συνάδελφο του αστροναύτη Buzz Aldrin να κάνει τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο φεγγάρι. “Αυτό είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, αλλά ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα”, είπε ο Armstrong.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-1984: Η φωτογραφία του Steve McCurry με το
 12χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έγινε ένα από τα πιο
 δημοφιλή εξώφυλλα όλων των εποχών του National Geographic, και σύμβολο για τους πρόσφυγες.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-1984: Η φωτογραφία του Steve McCurry με το 12χρονο κορίτσι από το Αφγανιστάν έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή εξώφυλλα όλων των εποχών του National Geographic, και σύμβολο για τους πρόσφυγες.

ΠΕΚΙΝΟ-5 Ιούνη1989: Η διάσημη φωτογραφία του Jeff Widener με τον ανώνυμο διαδηλωτή στην
 πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Η εικόνα συμβολίζει το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και την αυταπάρνηση των πολιτών.
ΠΕΚΙΝΟ-5 Ιούνη1989: Η διάσημη φωτογραφία του Jeff Widener με τον ανώνυμο διαδηλωτή στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου. Η εικόνα συμβολίζει το τέλος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου και την αυταπάρνηση των πολιτών.

ΣΟΥΔΑΝ-1994: Η συγκλονιστική φωτογραφία του Kevin Carter που πήρε το Βραβείο Πούλιτζερ. Ένα
 παιδί σέρνεται
 προς τον καταυλισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κάρτερ έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας. Η τραγωδία στο Σουδάν έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.
ΣΟΥΔΑΝ-1994: Η συγκλονιστική φωτογραφία του Kevin Carter που πήρε το Βραβείο Πούλιτζερ. Ένα παιδί σέρνεται προς τον καταυλισμό τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών. Ο Κάρτερ έπαθε κατάθλιψη και αυτοκτόνησε τρεις μήνες μετά τη λήψη αυτής της φωτογραφίας. Η τραγωδία στο Σουδάν έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -11η Σεπτεμβρίου 2001: Ο Richard Drew πήρε αυτή την φωτογραφία ενός άνδρα που πήδηξε από έναν από τους δίδυμους πύργους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -11η Σεπτεμβρίου 2001: Ο Richard Drew πήρε αυτή την φωτογραφία ενός άνδρα που πήδηξε από έναν από τους δίδυμους πύργους μετά το τρομοκρατικό (;) χτύπημα.

ΦΥΛΑΚΕΣ ABU Gharib -2004: Αμερικανοί στρατιώτες βασανίζουν κρατούμενους στο Ιράκ. Οι
 εικόνες
 έδειξαν την υποκρισία της Αμερικής, αφού οι στρατιώτες της ήταν τόσο απάνθρωποι όσο εκείνοι τους οποίους πολεμούσαν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.
ΦΥΛΑΚΕΣ ABU Gharib -2004: Αμερικανοί στρατιώτες βασανίζουν κρατούμενους στο Ιράκ. Οι εικόνες έδειξαν την υποκρισία της Αμερικής, αφού οι στρατιώτες της ήταν τόσο απάνθρωποι όσο εκείνοι τους οποίους πολεμούσαν στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.