Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Αρχαιολογικός περίπατος στη γη της Χαονίας

Απολλωνία,τµήµα των τειχών που παρουσιάζει δύο διαφορετικές οικοδοµικές φάσεις.
Πρόκειται για μία συνοπτική παρουσίαση των αρχαιοτήτων της Β. Ηπείρου.Προέρχεται από την Γαλλίδα αρχαιολόγο Veronique Vassal.Ο τίτλος που χρησιμοποιεί στο κείμενό της η Veronique Vas-sal είναι εσφαλμένος,γιατί δεν πρόκειται για αρχαιότητες καμίας Αλβανίας,αλλά για υπολείμματα πολιτισμού και ζωής της ελληνικής ακρινής Ηπείρου,όπως και διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας.
Αυτή όμως,δεν είναι η μοναδική απρέπεια της συντάκτριας,μια και παρουσιάζει τους Ιλλυριούς ως προγόνους των σκιπτάρ,πράγμα που θέτει εν αμφιβόλω την επιστημονική της επάρκεια.
Για να μην ξαναλέμε τα ίδια,δεν έχει πιστοποιηθεί από πουθενά ύπαρξη ιλλυρικού έθνους,ούτε αρ-χαιολογικά ούτε γλωσσολογικά.Περίπου 200 άτακτες λέξεις πιθανολογούνται ως ιλλυρικές.Ο μυθι-κός γενάρχης Ιλλυριός,και όχι μόνο,είναι αναπόσπαστα συνυφασμένος με την ελληνική μυθολογία.
Το σωστότερο είναι να μιλάμε για πληθυσμούς που κατοικούσαν στην περιοχή από τους Έλληνες καλούμενη Ιλλυρία.Η Μαρία Δέδε τους θεωρεί ομιχλώδες σύνολο πληθυσμών,χωρίς να αποκλείει και κάποια ενδεχόμενη ελληνογένειά τους.Το σίγουρο είναι ότι αυτός ο λαός-φάντασμα εξαφανί-στηκε από το ιστορικό προσκήνιο τον 2ο μ.Χ. αιώνα,300 περίπου χρόνια προτού εγκατασταθούν μόνι-μα στα μέρη τους οι Κοστοβώκοι,οι σημερινοί σκιπτάρ.Αυτό καταδεικνύει αφ΄ ενός ότι δεν διέθετε ποτέ η λεγόμενη Ιλλυρική λαότητα εδραία εθνική υπόσταση και αφ΄ ετέρου ότι οι τουρκαλβανοί (ένα άλλο υβριδικό φάντασμα) καμία εντοπιότητα και ιστορική συνέχεια δεν κατέχουν (οι Κοστοβώκοι ήταν Δάκες,γι΄ αυτό και κάποιες σχέσεις της σκιπτάρικης γλώσσας με την ρουμανική).Οι γελοίες θε-ωρίες κάποιων αμόρφωτων φανατικών τουρκαλβανών (και όχι μόνο…) ότι κατάγονται δήθεν από Πελασγούς και Ιλλυριούς αποτελούν θλιβερές ανοησίες ανέστιων ιστορικά και ψυχικά.
Όλος ο χώρος ως την αρχαία Επίδαμνο βοά με την ελληνικότητά του.Η γη μιλάει.Η Αρχαιολογία ορίζει.Αυτός είναι ο λόγος που φιλοξενώ εδώ αυτό το κείμενο που,παρ΄ όλα τα κραυγαλέα σχολια-στικά λάθη του,αποδεικνύει την Απολλώνια ψυχή και ταυτότητα της σκλαβωμένης σήμερα Βορει-νής Ηπείρου (του Αρβάνου συμπεριλαμβανομένου).

Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος - Συγγραφέας

Διαβάστε την εργασία: Αρχαιολογικός περίπατος στη γη της Χαονίας

Απολλωνία,άποψη του µνηµείου των Αγωνοθετών µε την αναστηλωµένη πρόσοψη,από το εσωτερικό.Στη φωτογραφία διακρίνεται η ορθογώνια κάτοψη του µνηµείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.