Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Τριμ

Τριμ
Υπάρχει στα αρβανίτικα το αρσενικό όνομα Τριμ (που έχει παραμείνει και έως επώνυμο,Τρίμης) που δήλωνε τον ευσταλή,αθλητικό άντρα,τον λεβέντη,αυτόν που λέμε παλληκάρι.Η ουσία του χαρακτηρισμού όμως,δεν είχε να κάνει με το παρουσιαστικό και την κορμοστα- σιά,αλλά με βαθύτερες ιδιότητες.
Τριμ ήταν ο θαρραλέος,ο αγέρωχος,ο αγωνιστής,ο αρ- ρενωπός,ο επιβλητικός.Είναι λάθος να αποδίδουμε στο τριμ την έννοια παλληκάρι,γιατί το παλληκάρι (μεσν. παλληκάριον,υποκοριστικό του αρχ. πάλληξ ή πάλ- λαξ [=παιδί που δεν έχει εισέλθει στην εφηβεία].Παλ- λακή=νέον κοράσιον,από εδώ και η παλλακίδα.Εκ της λ. η Παλλάς=νεαρότατη στην ηλικία παρθένος ιέρεια) αφορά προέφηβο,ενώ τριμ είναι προσδιορισμός άντρα και μάλιστα στιβαρού άντρα,ολοκληρωμένης αρσενι- κής προσωπικότητας. [Εδώ και το αρβανίτικο επώνυμο Τριδήμας (=τριμ + Δήμας),ο λεβέντης Δη-μήτρης,δηλαδή.]
Ετυμολογία
Η λέξη τριμ είναι το αριθμητικό τρι (=τρία) που με την κατάληξη ονοματοποιείται.Για να κατα- λάβουμε πλήρως τις γλωσσολογικές διεργασίες θα πρέπει να στραφούμε στο ρήμα τριάζω (και τριάσσω και τριάττω) της αρχαίας ελληνικής,που σήμαινε νικώ,καταβάλλω,καταρρίπτω,κατακτώ, επικρατώ,επιβάλλομαι.Η κυριολεξία του ρήματος είχε να κάνει με την πάλη,όπου ως νικητής ανα- κηρυσσόταν εκείνος που είχε επικρατήσει τρεις φορές του αντιπάλου του ή είχε χρησιμοποιήσει τρεις  διαφορετικές τεχνικές (παλαίσματα) για να καταγάγει τη νίκη του.Μεταφορικά το ρήμα συ- γκράτησε τις ίδιες σημασίες και εκτός του αγωνίσματος της πάλης.Παράγωγα και ο τριαγμός,που σήμαινε νίκη,επικράτηση [κατόπιν τριών επιθέσεων] και τα τριακτός,ατρίακτος [=αήττητος]
Από την άλλη έννοια του τριάζω (πολλαπλασιάζω επί τρία,τριπλασιάζω) προέρχονταν (κατά Lid- dell & Scott) τα τριακτήρ,αποτριάζω.
Βλέπουμε ότι και αυτή η αρβανίτικη λέξη είναι καθ΄ όλα ενταγμένη στην ελληνική νόηση και γλώσ- σα.Δεν μπορούσε να ΄ναι αλλιώς,αφού τα αρβανίτικα είναι ένα παλιό,πολύ παλιό,ιδίωμα της ελλη- νικής.Όλοι αυτοί οι αγράμματοι και δόλιοι που τοποθετούν τα αρβανίτικα εκτός ελληνικής,ας ετυ- μολογήσουν το τριμ διαφορετικά απ΄ ότι εδώ.

Τα αρβανίτικα είναι ελληνικά!

Γιάννης Βασ. Πέππας,Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.