Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Βασίλης Χαρ. Χρήστου, Μάνα... καημένη μάνα!


Ο φίλος εκδότης Παν. Λέζος (εκδότης του τελευταίου βιβλίου μου) μου πρόσφερε αυτήν τη συλλογή διηγημάτων του Βορει- οηπειρώτη Βασίλη Χ. Χρήστου. 
Πριν από κάθε τι άλλο να σταθούμε στην πολύπλευρη ανα- γέννηση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.Δυναμώνει οικο- νομικά,κατοχυρώνει την κοινωνική και πολιτική θέση του στα νέα δεδομένα,ακμάζει πολιτιστικά σε συνθήκες διευρυνόμενης ελευθερίας.Ένα νέο στάτους προκύπτει στην πλευρά αυτή της Ηπείρου,που,όσο η γείτων χώρα θα προσανατολίζεται ευρωπα- ϊκά,τόσο θα καθίσταται πιο δυναμικό.
Τα διηγήματα (που μάλλον ζωντανεύουν πραγματικές ιστορί- ες) εκτείνονται χρονικά από τον πόλεμο του ΄40 έως σήμερα. Αποτυπώνουν λαογραφικές και ηθογραφικές πληροφορίες.Ε- κείνο που κυριαρχεί όμως,είναι η ασίγαστη,τεράστια φιλοπα- τρία αυτών των Ηπειρωτών που έχουν μείνει έξω από τα ε- θνικά σύνορα.Ομολογώ,ότι πολλά χρόνια είχα να διαβάσω κείμενα που να αναβλύζει τόση αγάπη και πάθος για την ελ- ληνική πατρίδα.

Στο καθαρά λογοτεχνικό επίπεδο εκτιμώ ότι υπάρχουν αδυναμίες.Αν και ο σκε- λετός του μύθου των διηγημάτων είναι συγκροτημένος,το αφηγηματικό μέρος και οι διάλογοι υστερούν μ΄ έναν υπέρμετρο πλατειασμό.Βέβαια,δεν θα προχω-  ρήσω σε εκτενή λογοτεχνική κριτική,γιατί δεν είναι το ζητούμενο τούτης της παρουσίασης. 
Επωφελούμαι της ευκαιρίας όμως,για ένα γενικό σχόλιο (άσχετο με το βιβλίο του Β. Χρήστου): τα τελευταία 15-20 χρόνια βλέπουμε να ξεδιπλώνεται δίπλα μας μια παραλογοτεχνία στην ουσία,που δεν εκφράζει ούτε ανάγκες δημιουργίας ού- τε ικανοποιεί καλλιτεχνικές απαιτήσεις,παρά μόνο εξυπηρετεί καταναλωτι- σμούς του συρμού.

 Γιάννης Βασ. Πέππας,Φιλόλογος-Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.