Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Περί του Άρβωνος

Περί του Άρβωνος
Πολλοί,μιλώντας για την κοιτίδα των αρβανιτών,αναφέρουν τον Άρβωνα,περιοχή που συναντάμε στο β΄ βιβλίο των Ιστοριών [Ιλλυρικά] του Πολύβιου,στη σελίδα 5 (το βιβλίο εδώ).

Ο Πολύβιος  στο συγκεκριμένο τμήμα (φωτό 1 & 2)
Εικ. 1
Εικ. 2

               








λέει ότι οι Ρωμαίοι αποδεσμεύουν το νησί Ίσσα από την πολιορκία των Ιλλυριών (229 π.Χ.),το εντάσσουν και αυτό στη Ρωμαϊκή συμμαχία/επικράτεια,από τους Ιλλυριούς δε,που μέχρι τότε το πολιορκούσαν,άλλοι έμειναν «αβλαβείς» μαζί με τον Ρωμαίο διοικητή της περιοχής Δημήτριο στο γειτονικό νησί Φάρο,ενώ άλλοι σκόρπισαν προς τον Άρβωνα.
Εκμαγείο αρχαίας στήλης που πιθανόν απεικονίζει τον Πολύβιο

Γι΄ αυτόν τον α΄ Ρωμαιο-Ιλλυρικό πόλεμο (230-228 π.Χ.,υπήρξε και β΄,220-219 π.Χ.,φωτό 4) γράφει και ο Ρωμαίος Αππιανός,τέσσερις αιώνες μετά τον Πολύβιο, όμως η χρονική απόστασή του από τα γεγονότα δεν τον καθιστούν ιδιαίτερα αξιόπιστο.
Εικ. 4

Τα νησιά Ίσσα,Φάρος,Άρβων,καθώς και άλλα ανήκαν στις Λιμπούρνιες νήσους (φωτό 5) που σήμερα υπάγονται στην Κροατία.
Εικ. 5

Το όνομα Liburnians έχει ελληνική προέλευση (Περίπλους),ενώ και τα νησιά αποτέλεσαν αποικίες Κυκλαδιτών (το όνομα του νησιού Φάρος προέρχεται από το νησί της Πάρου,φωτό 6).Ο Άρβων (στα ιταλικά Arbe ή Arba) στα κροατικά σήμερα καλείται Rab (φωτό 7).
Εικ. 6

Εικ. 7


   


    Καταλαβαίνει κανείς ότι περί του Άρβωνος μπορεί να γραφεί βιβλίο ολόκληρο. Προσπάθησα,συνοπτικά και περιεκτικά,να δείξω ότι ο Άρβων δεν ήταν περιοχή της αρχαίας Ελληνικής Ηπείρου,αλλά Δαλματικό νησί,πολύ μακριά απ΄ τη γη της Χαονίας.Όσοι το ανακατεύουν με τους αρβανίτες (μιλώντας για «Αρβωνίτες» [sic]) πλανώνται,σφάλλουν,μπερδεύ-ουν και προσφέρουν κακές υπηρεσίες.
Κάποιοι ερευνητές και πηγές πάντως,αποδίδουν τις ευθύνες του λάθους στον Στέφανο Βυζάντιο  που έζησε 6 αι. μετά τον Πολύβιο και συνέταξε Γεωγραφικό Λεξικό («Εθνικά»),στο οποίο ανέφερε λαθεμένα ή από σύγχυση Άρβωνα στην Ιλλυρία (
"Αρβών πόλις της Ιλλυρίας... το εθνικόν Αρβώνιος και Αρβωνίτης".)
.
Εικ. 8



Τη σαφή διάκριση των δύο τοπωνυμικών συναντάμε ήδη από το 1879,στο βιβλίο του Π. Δ. Κουπιτώρη Μελέτη Ιστορική & Φιλολογική περί των Αλβανών,σελ. 25 (εικ. 8,9).
Εικ. 9

Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος



















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.