Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Σ. Ι. Καργάκος, Αλβανοί,Αρβανίτες,Έλληνες pdf

Πρόκειται για μια συρραφή δημοσιευμάτων σε εφημερίδα που για κάποιο διάστημα συνεργαζόταν ο κ. Καργάκος.Εξ αρχής λοιπόν,δεν έχουμε ένα ενιαίο συγκροτημένο βιβλίο,αλλά μια συλλογή συναφών, λίγο ή πολύ,θεμάτων.Αυτή η αποσπασματικότητα δεν είναι το μόνο μειονέκτημα του παραπάνω βιβλίου.
Υπάρχει ένα λεπτό σημείο που τίθεται εντόνως μπροστά σε όποιον θέλει να μελετήσει,ερευνήσει και γράψει για τους Έλληνες Αρβανίτες: η  σαφής διάκριση των Ορθοδόξων Αρβανιτών από τους Μουσουλμάνους Τουρκαλβανούς.Πράγμα δύσκολο,απαιτητικό.Γιατί πρέπει να ταξιδεύσει ο επιστήμονας τόσο στα χρόνια γύρω από το 1821,όσο και αρκετούς αιώνες προς τα πίσω.Αν δεν επιτελεστεί ξεκάθαρα αυτός ο διαχωρισμός,η δημιουργία κάθε σχετικού πονήματος καταλήγει μάταια και άσκοπη.Βέβαια κάποιοι,ακριβώς αυτό επιδιώκουν: ένα ομιχλώδες διαχρονικό ιστορικό πλαίσιο,όπου να παραμένει θολή η εθνοφυλετική καταγωγή των Αρβανιτών,αλλά και η πολιτιστική τους ταυτότητα.Οι προπαγανδιστές της αλλοφυλίας των αρβανιτών (τους θέλουν εξελληνισμένους Αλβανούς) δεν έχουν πρόβλημα να συγχέουν τους όρους,να περιδιαβάζουν απρόσεχτα και ανερμάτιστα στις πηγές δίνοντας έτσι μια παραχάραξη,δοσίλογη,της ιστορίας.
Δεν εντάσσω φυσικά τον σεβαστό Σαράντο Καργάκο στις πιο πάνω κατηγορίες ιστοριογράφων,αλλά το ιδιαίτερο αυτό έργο του ελαχίστως προσφέρει στον αγωνιώντα αναγνώστη που αναζητά πληροφορίες και πατήματα για τους Αρβανίτες.Οι όροι Αλβανοί,Τουρκαλβανοί και Αρβανίτες παραμένουν στα περιεχόμενα κεφαλαία ασαφείς,αδιευκρίνιστοι,εμπλεγμένοι και συγκεχυμένοι.Αποφεύγω να δώσω λεπτομερή παραδείγματα.Ο αναγνώστης ας δει και ας κρίνει.
Προσωπικά,σχηματίζω την εντύπωση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε (άλλο) ένα -αδύναμο μεν,αλλά υπαρκτό- υποστήριγμα εθνοτικής υπόστασης των αρβανιτών.Κάτι που με βρίσκει τελείως αντίθετο.
Εν πάση περιπτώσει,το εγχείρημα του Σ. Καργάκου είναι στη διάθεση και κριτική αξιολόγηση των ενδιαφερομένων.Επαναλαμβάνω ότι οι μη ειδήμονες δεν νομίζω ότι θα διαφωτιστούν.

Γιάννης Βασ. Πέππας, Φιλόλογος

Κατεβάστε το βιβλίο πατώντας εδώ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια να σχετίζονται με την ανάρτηση και να είναι ευπρεπή.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.